Etelä-Suomen yhteismetsä on jäsenenä useassa metsänhoitoyhdistyksessä. Yhdistykset ovat tarjonneet meille kilpailukykyisiä ja laadukkaita metsänhoitopalveluita vuodesta toiseen. Meille oli selvää, että tulemme olemaan jäseniä tärkeimmillä alueillamme sen jälkeenkin, kun jäsenyys tulee vapaaehtoiseksi. Alla lisätietoa ja myös meille annettuja kommentteja vuonna 2016.

Metsästysseurat

Etelä-Suomen yhteismetsä kokee tärkeäksi yhteistyön paikallisten asukkaiden kanssa. Olemme vuokranneet alueitamme paikallisille metsästysseuroille vastikkeetta ja laajemmilla alueilla turvanneet myös yhteismetsämme osakkaiden metsästysmahdollisuudet pienriistan osalta. Meille on tärkeää se, että metsästysseurat ovat sitoutuneet ilmoittamaan metsäalueillamme tekemistään havainnoista, mm. myrsky-, lumi- ja hyönteistuhoista.

”Pääsinniemen Metsästysseura ry. on perustettu vuonna 1977 ja jäseniä on noin 20. Seuramme on siis melko pieni, mutta kyläyhteisössä aktiivinen eikä ukkoutuminenkaan onneksi kolkuttele oven takana. Metsästystä harrastamme kestävän käytön periaatteella luontoa kunnioittaen ja riistanhoitoa suorittaen.

Yhteistyö Etelä-Suomen yhteismetsän kanssa on sujunut alusta alkaen hyvin ja varsin mallikkaasti. Jo heti ensimmäisenä syksynä järjestimme yhteisen hirvijahtitapahtuman ja perustimme yhteisen ”virallisen” tulipaikan yhteismetsän alueelle. Laajennettuamme yhteistyötämme myös pienriistan puolelle sovimme järjestelyistä, jotka mahdollistavat pienriistan metsästyksen yhteismetsän osakkaille sidosryhmineen myös metsästysseuran alueella. Meille metsästysseurana suurista yhtenäisistä metsästysvuokra-aloista on luonnollisesti etua. Yhteydenpitomme on edelleen jatkuvaa ja otamme yhteyttä tarvittaessa puolin ja toisin.

Metsästäjän silmä on harjaantunut luonnossa ja muualla kulkiessaan havainnoimaan kaikkea tavallisuudesta poikkeavaa. Niinpä me tarvittaessa ilmoittelemme näistä poikkeavuuksista, oli ne sitten metsätuhoja, raollaan olevan kesämökin ovi tai jotain ihan muuta. Onneksi tarvetta ilmoittamiseen ei ole ollut. Eikä se meidän liikkumisemme rajoitu vain syksyyn, vaan paikoitellen saatamme liikkua alueilla läpi vuoden.”

Jussi Saario, Pääsinniemen Metsästysseura ry:n puheenjohtaja

Kyläyhdistykset

Etelä-Suomen yhteismetsän aktiivinen metsätalouden harjoittaminen luo työtilaisuuksia seudun yrittäjille ja muille toimijoille. Myös maaseudun kehittäminen ja kyläyhdistystoiminta ovat lähellä sydäntämme.

”Olin Kolman kyläyhdistyksen puheenjohtajana 2013, kun Joroisten kunta myi tarjousten perusteella Pajulammen metsätilan tarjouskilpailun voittaneelle Etelä-Suomen yhteismetsälle. Pari vuotta aikaisemmin kyläyhdistys oli rakentanut laavun puron lähelle. Laavu on ollut vapaasti käytettävissä vapaa-ajan käyttöön. Meillä oli huoli, kuinka uusi omistaja tulee suhtautumaan meihin vuokramiehiin. Ensi tapaaminen laavulla hälvensi suurempia epäluuloja, kun selvisi, että he ovat metsäalan ammattilaisia ja muutoinkin asiallisia miehiä. Nyt parin vuoden kokemuksen perusteella voin sanoa, että he ovat panneet vauhdilla metsiä kuntoon ja parantaneet tieverkoston, joka on antanut töitä paikallisille yrityksille. Uskon hyvään yhteistyöhön jatkossakin.”

Pauli Aholainen, Kolman kyläyhdistyksen puheenjohtaja vuoteen 2014